Besök Sala

Sala är en tätort, som till största delen ligger i Västmanland. Mest känd är staden för sin silvergruva, som heter just Sala silvergruva. Men det finns även en hel del annat att se och göra i denna stad. Dels finns det aktiviteter så som ridning, fiske, golf och paddling men även möjligheter för dig som vill vandra, cykla eller bada. 

Sevärdheter i Sala

En av de mest besökta turistmålen i Sala är som sagt Sala Silvergruva. Den var i kontinuerlig drift från 1400-talet till 1908. Den sista gruvan, Bronäsgruvan, stängdes 1962. I dag är det ett besöksmål där man kan få guidad tur 155 meter under jorden. 

Det finns även turer som tar dig både ovan och under jorden i Sala. Denna bergstad är formad en hel del av jakten på silver som förekommit i många år. I en guidad vandring kan du få upptäcka bergsstaden Sala med berättelser om gruvan, staden, det enorma vattensystemet, bergsmännens och gruvdrängarnas slit, kungars och drottningars krav på mer silver, skrönor och legender om underjorden, mat, dryck och mycket mer.

I Sala finns även Aguélimuseet. Ivan Aguéli var en unik konstnär och en föregångare inom modernismen. På Aguélimuseet kan man ta del av hans konst och dramatiska liv med inslag av sufism, mysticism, anarkism, djurrättsaktivism med mera. Ivan Aguéli föddes i Sala, 1869, men tog sig ut i världen och besökte bland annat Paris, som till Egypten och Barcelona. Han kom under sina resor att bli både djurättsaktivist och så småningom muslim!

Sala har även Ekeby dammar samt Järndammen. Ekeby dammar är den stora damm som ligger invid stadsparken. Järndammen är en sjö, ett par km utanför Sala, med friluftsanläggning, markerade träningsslingor, skidspår samt möjlighet till fiske.

Missa inte att besöka Lilla Istanbul. Det är en ovanlig samling moskéer och orientaliska uppenbarelser.  Detta ligger i Annedal och är skapat av folkkonstnären Jan-Erik Svennberg, som även bor där. 

Andra saker att se och göra är att kolla in Väsby Kungsgård, eller ta en tur till Svartådalen. I Svartådalen finns en av Europas rikaste naturmiljöer.

Du har även en älgpark, museer, caféer samt mycket mer!

 

2 Sep 2020