Smarta tips hur du reser billigare

Att utforska exotiska platser behöver inte kosta en förmögenhet och du behöver absolut inte vinna på lotteriet för att resa jorden runt – inte om du vet hur du ska använda dina slantar. Vi ger dig några beprövade tips som hjälper dig att planera en semester på en snävare budget.

1. Ha en en plan

Att resa spontant är fantastiskt, om du har lyxen av tid och pengar över. Men om du reser på en budget är det första du ska göra att komma med en plan. Du behöver inte ha en snäv, timme för timme resplan, men du bör åtminstone ha en uppfattning om hur lång tid du kommer att tillbringa i varje stad eller land, och veta vägen som ditt episka äventyr kommer att ta. Att lämna mindre åt slumpen innebär mindre oväntade utgifter; Sista minuten-flyg och boende är ofta mycket dyrare.

2. Res under lågsäsong

Undvik resor under skolloven, det är då resebranschen höjer priserna för att dra fördel av familjer som bara kan resa under dessa veckor. Undersök den bästa tiden att besöka din avsedda destination och res sedan strax före eller efter dessa datum. Detta kallas "axelsäsongen", där du fortfarande kommer att ha en fantastisk resa men kanske solen inte kommer att skina lika starkt (och på plussidan kommer det inte att vara riktigt lika varmt.) Hotell och flygbolag sänka sina priser för att locka kunder under denna tid.

3. Var boendekunnig

Byt ut dyra hotellsviter mot sovsalar på vandrarhem. Att dela rum delar naturligtvis kostnaderna och gemensamma våningssängar ger möjlighet att träffa människor som kan vara sugna på att utforska med dig. Andra bra alternativ är webbplatser som AirBnB och Couchsurfing, där du helt enkelt bokar ett extra rum i en lokal persons hus eller lägenhet. Det kommer att halvera priset och ge dig en autentisk ögonblicksbild av det verkliga livet i staden. Se din värd som din alldeles egna, personliga reseguide, fylld med insidertips för de bästa matställena och turistställena i det området.

Du kan till och med bo med familj eller vänner. Nå ut till personer du känner eller planera en resa till någonstans där en sedan länge förlorad kusin eller skolkamrat bor nu – detta kan ta dig att besöka platser du aldrig hade tänkt på förut.

4. Packa ordentligt

Se till att du tar med dig allt du behöver så att du inte behöver handla när du är borta (förutom några souvenirer). Oavsett vart du är på väg, ta minst ett par långa jeans, varm luvtröja och vattentät jacka för oförutsägbara väderincidenter. 

5. Boka flyg i förväg...

Speciellt flyg tur och retur; att få slut på pengar utomlands utan en garanterad biljett hem är aldrig idealiskt. Flygbolagen "släpper" sina flygstolar upp till ett år i förväg och ju närmare avresedatum du kommer, desto mer ökar priserna, särskilt under den senaste månaden.

6. …och var smart med hur du flyger

Välj att resa på en tisdag. Resepriserna i mitten av veckan är lägre eftersom en premie läggs till på helgflyg och du slipper genom kortare köer vid flygplatsens incheckningsdiskar och säkerhet. Flygekonomi också – det finns ingen anledning att uppgradera, oavsett hur snygg Business Class ser ut. Pengarna du sparar på billiga platser kan du spendera på mat eller boende när du kommer fram. Lågprisflygbolag är bra för korta flygresor och har regelbundet billiga erbjudanden. Om du planerar en weekendresa, försök att packa lätt och bara använda handbagage, spara lite pengar på lastbagaget.

7. Omfamna kollektivtrafiken

Bussar och tåg är billigare än flyg. Det är så enkelt! En resa på ett nattåg innebär också att du har en natt mindre på ett vandrarhem att betala för...

8. Ät inte bort dina pengar

Billiga luncher kan köpas i en stormarknad eller till och med en lokal färskvarumarknad, snarare än på ett överprissatt kafé eller restaurang. Sikta på att vandra runt innan du väljer en plats att äta middag också; om du bara väljer den första restaurangen du ser kommer du inte att veta om du spenderar för mycket. Att dricka öl till varje middag ökar snart – både din plånbok och din midja kommer att tacka dig om du väljer vatten istället ibland. Alternativt låter vandrarhem och extra rum dig ofta ha tillgång till ett kök om du vill spara lite pengar genom att laga mat själv.

9. Tjäna pengar medan du reser

Arbetslov är ett lysande sätt att ha råd att spendera flera månader om året (eller mer) för att leva resedrömmen: Lär ut skidåkning på en vintersäsong, ta hand om semesterfirare som reser till Medelhavet på sommaren, eller tjäna pengar genom att lära ut ett språk i Thailand; du kan till och med frilansa när du reser om du kan arbeta "på språng". Möjligheterna är bokstavligen oändliga.

22 Jun 2023