Besök Västerås

Västerås uttal är en tätort i Västmanland samt centralort för Västerås kommun, residensstad för Västmanlands län och stiftsstad för Västerås stift.

Det finns en hel del att se och göra i Västerås! Det finns det några sevärdheter i Västerås som de själva är extra stolta över. Frågar man Västeråsarna vad en turist måste se kommer Vallby Friluftsmuseum och Västerås Domkyrka högt upp på listan. Även Anundshög, Kyrkbacken och alla slott tillsammans med de vackra platserna Djäkneberget och naturreservatet på Björnö föreslås.

Anundshög

Anundshög är Sveriges största forntida gravhög, troligen från 500-700 e.Kr. Enligt folktradition ska det vara kung Bröt-Anund som vilar där inne. Men man har aldrig grävt ut graven.

Botaniska trädgården

Botniska trädgården är Sveriges äldsta gymnasieträdgård. Den är anlagd på uppdrag av Johannes Rudbeckius och ligger mellan Rudbeckianska gymnasiet och Västerås stadsbibliotek, strax nordost om Västerås domkyrka.

Västerås Domkyrka

De äldsta delarna på kyrkan uppfördes under 1200-talet och sedan har det tillkommit och restaurerats delar. Kyrkans torn är från 1420 och altarskåpet är från 1500-talet. I denna kyrka ligger Kung Erik XIV begravd och det gör även ärkebiskopen Samuel Troilius.

Djäkneberget

Djäkneberget är högre än domkyrkans höga torn. Berget har fått sitt namn från ordet "djäkne", en student vid stadens gymnasium. Ända sedan parken anlades under 1800-talets slut har Djäkneberget varit en populär samlingsplats. Missa inte heller de drygt 500 inskriptionerna i sten som finns där.

Hornsåsens gravfält

Hornsåsens gravfält är länets största gravfält med 200 gravar, rösen, högar och stensättningar i olika former.

Karlsgatan 2 - ett hus, två muséer

Här finns ett hus med två muséer, Västerås konstmuseum och Västmanlands läns museum. På Karlsgatan 2 visas även spännande utställningar och de erbjuder även visningar, workshops, föredrag och olika evenemang. Här finns också ett faktarum med arkiv och bibliotek med en massa spännande arkivmaterial.

Sala Silvergruva

Sala Silvergruva är en besöksgruva med en av världens bäst bevarade gruvmiljöer. Vandra igenom mörka ringlande gruvgångar och storslagna, vattenfyllda bergrum. Sala Silvergruva är en spännande upplevelse för alla och är en av de största turistattraktionerna i Västmanland. Öppet året runt.

Strömsholms slott

Strömsholms slott är placerat mitt i Strömsholms vackra omgivningar. I slottet finns bevarade kungliga interiörer och en stor samling målningar. Det ursprungliga slottet, som var en kungagård av ansenliga mått, började byggas år 1556 på order av Gustav Vasa. Slottet stod färdigt 1681 men inreddes först åren 1767-1775. Under 1800-talets första hälft användes slottet som lustslott och beboddes tidvis av den kungliga familjen.

2 Aug 2020